geschiedenis

Konya (stad)

 
Ga naar: navigatie, zoeken
Konya
Stad in Turkije Flag of Turkey.svg
Konya (stad)
Konya (stad)
 
 
Situering
Regio Centraal-Anatolië
Provincie Konya
Coördinaten 37°52'N  32°28'E
Algemeen
Inwoners (2009) 1.003.373
Hoogte ca. 1000 m
Foto's
Het Mevlana Museum
Het Mevlana Museum
Het postkantoor van Konya
Het postkantoor van Konya
De İnce Minareli Madrassa in Konya
De İnce Minareli Madrassa in Konya
Portaal  Portaalicoon   Turkije

Konya is een stad in het zuidwestelijke deel van Midden-Turkije. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Konya. De stad ligt ongeveer 250 kilometer van de Middellandse Zee af, op ongeveer 1000 meter boven zeeniveau. De grootstad-agglomeratie bestaat uit de districten Karatay, Meram en Selçuklu en telde in 2000 830.796 inwoners waarvan 742.690 (1.003.373 in 2009 [1]) in de stad zelf. Met dit aantal inwoners is Konya de 7e grootste stad van Turkije.

De naam van Konya in het Romeinse Rijk was Iconium. De stad was al vele duizenden jaren eerder bewoond. Niet ver van Konya zijn er nog overblijfselen van Hettitische artefacten, zoals reliëfs.

Na de vernietigende nederlaag die de Byzantijnen leden in de Slag bij Manzikert (Turks: Malazgirt) vestigden Seltsjoekse Turken het Sultanaat van Rûm (het Romeinse Sultanaat) met eerst Iznik (1077-1097) en 20 jaar later Konya (vanaf 1097) als hoofdstad. De stad ontwikkelde zich daarna als een belangrijk islamitisch centrum, met name voor de soefi-beweging.

Konya staat vooral bekend om de dansende derwisjen, die lange tijd achtereen in dezelfde richting blijven draaien. Het Mevlana-museum is aan deze derwisjen gewijd. Tijdens het Ottomaanse Rijk dansten hier al derwisjen. Dit museum, een soort klooster, is genoemd naar de mystieke filosoof en dichter Jalal ad-Din Rumi, de stichter van de orde van de dansende derwisjen. Ook zijn graftombe bevindt zich hier. Om deze reden wordt de stad ook als een heilige plaats beschouwd en is het een soort bedevaartsplaats.

[bewerken] De dansende derwisjen

Na het overlijden van Rumi's vader Celaleddin vestigde Rumi zich in 1240 definitief in Konya. Hier stichtte (later zijn zoon Bahaddin Veled) hij een soefi-orde van religieuze dansers, waarbij hij elementen uit de islam, het christendom en het boeddhisme verenigde. Rumi's klooster had een grote aantrekkingskracht op vele van zijn volgelingen. Zij gaven hem als eretitel Mevlana, 'Onze Gids'. De monniken (derwisjen) noemden zichzelf mevlevi, 'degenen die het pad van de gids volgen'. Een van de belangrijkste regels volgens het leven van de derwisjen was de sema. Tijdens deze rituele dans draaien de monniken, gekleed in de karakteristieke gewaden en taps toelopende fez (hoed), steeds sneller in het rond, waardoor zij in extase raakten en zo hun ziel met het allerhoogste konden verenigen.

Verder is Konya een universiteitsstad, en staan er in de stad zelf en in de regio ook een aantal belangrijke moskeeën.

Het Mevlana Cultureel centrum. Konya heeft veel moderne architectuur.

[TurkijeGids.nl Informatie over Konya en dansende derwisjen